The International Music Instrumentmaker
Seminar of Norway - Fredrikstad - 2023
12 Oct - 15 Oct.
~ No instrumentmakerschool, no musicinstrumentmakers, no repairers, no restorers, no tuners, no music and dance ~

Vi innbyr til det 3. instrumentmakerseminaret nå i nyere tid. Fokuset for dette seminaret vil være å etablere en faghøyskole i Østfold og ivareta den immaterielle kulturarv for musikkbransjen i Norge. 

Byen Markneukirchen i Tyskland har vært byen der det er blitt bygd musikkinstrumenter siden 1630-tallet. Byen Markneukirchen har hatt benevnelsen “das ist die kvälle für musikinstrumentenbau in den ganzen welt”.

Etter at musikkbransjen i byen lå med brukket rygg etter oppløsningen av DDR, har byen og bransjen brukt 25 år på å bygge seg opp igjen, og kom i 2014 på Unescos liste over immateriell kulturarv i forhold til musikkinstrumentbygging og alle bransjerelaterte virksomheter. 

Stedfortredende Ûbermeister, Vorstand i Handwerkskammer og bystyrerepresentant i Markneukirchen, trombonemaker Stephan Voigt, kommer for å fortelle oss om hvordan dette har vært mulig.

Den immaterielle kulturarv, her dekkes det under begrepet musikkinstrumentenes hus, inneholder instrumentbygging, musikere,  musikkinstrumentmuseum, deleproduksjon, musikkbutikker, grossister, orkestre, skolekorps, akustisk institutt, utdanning, seminarer, festivaler, musikkonkurranse, etc. Dette var arenaer 30 år tilbake i tid, et levende felleskap som i dag er på vei til mer eller mindre å smuldre bort.   

Foto tatt fra Wernersgrün, Markneukirchen. Foto: Oscar Björklund
Treff Markneukirchen mai 2023, Vogtland musiktagen

Vi har reist de siste 3 og 1/2 årene i Norden for å finne ut av hva som finnes av fagpersoner tilknyttet musikkinstrumenter og besøkt bransjen som musikere, orkestre, konserthus etc. for å finne ut hva som trengs. Vi er i gang med å skrive nye fagplaner, for å etablere en bransjestyrt nordisk, baltisk og internasjonal utdanning/institusjon med fokus på immateriell kulturarv som finnes igjen innen musikkinstrumentmakerbransjen i Nord-Europa. 

Musikkbransjen i Tyskland er med som partner i dette arbeidet. Vi tror at det eneste stedet hvor dette lar seg gjennomføre er på østlandet, mest nærliggende i Østfold. Vi har kalt prosjektet “Gjenskaping av musikkinstrumentenes hus”.

Musikkbransjen vil møtes på dette seminaret, det kommer klassiske instrumentmakere, folkeinstrumentmakere, brukere og kunder med flere.

Alle våre partnere og assosierte partnere er invitert og vil delta på dette seminaret. Det vil også være representanter fra våre kunder, som musikere, orkestre, musikkgrossister, etc. 

Program for seminaret 12.10.23. – 15.10.23.

Velkommen!

Informasjon – enkel gjennomgang
Presentasjon av deltagerne
Etablering av ny internasjonal musikkinstrumentmakerhøgskole i Norden

Den immaterielle kulturarv av musikkinstrumenter

Markneukirchen

Etablering av laug – fagplaner – mesterutdanning

Er folkemusikkinstrumenter utdøende?
Statusrapport fra Island, Sverige, Finland, Baltikum og Norge
Middag og sosialt samvær

 

Scroll to Top